luni, 29 iunie 2009

Intre rautate si ipocrizie, despre Michael Jackson

Ca de obicei, percepem insemnatatea oamenilor de langa noi, in momentul cand ii pierdem. Cand e prea tarziu, ii ridicam la rang la super oameni, super talente, suflete deosebite. Daca ar fi vorba doar de natura umana, poate ca acest lucru n-ar fi atat de condamnabil, pentru ca fiecare dintre noi uita sa fie recunoscator, sau sa apecieze ceea ce are, macar o data in viata. Insa, cand intervine ipocrizia si lipsa calitatilor umane care ne diferentiaza de animale, ma revolt.
De cateva zile, sunt “asaltata” de toate posturile de televiziune cu vestea mortii lui Michael Jackson. Dupa ce au criticat din toate unghiurile posibile, atat aspecte din viata lui personala, cat si profesionala, acum, aceeasi rechini, dornici de scandal, barfe si implicit faima obtinuta prin audiente, il ridica la rang de geniu, de talent unic si irepetabil.
Talentul si valoarea creatiei pe care o lasa in urma nu pot fi contestate, dar imi displace profund sa-i vad numele in tabloide, scris sau pronuntat de fiinte care au dificultati in a-si atinge rangul de om.
Mai sunt, evident, si cei care, in astfel de momente, pun pe primul loc aspecte irelevante, ba chiar josnice. O dovada in acest sens e titlul din Click de pe prima pagina: Moartea lui Michael, gaura de 1 miliard de euro. No comment…
Am privit cu lacrimi in ochi reactiile intregii lumi la aflarea vestii. Imaginile de peste tot din lume, cu oamenii socati care ii aduceau omagiu, servesc drept marturie a influentei sale asupra industriei muzicale, a impactului asupra vietilor unor oameni cat se poate de diferiti, a valorii creatiei sale. A fost impresionant sa vad cum un singur om a reusit sa atinga si sa reuneasca mase de oameni apartinand unor culturi diferite, nationalitati diferite, generatii diferite.
Moartea lui, ramane deocamdata un mister, la fel ca si multe aspecte din viata sa, pe care, majoritatea s-a grabit sa le judece, in necunostinta de cauza si fara niciun drept.
Eu l-am perceput pe Michael, asa cum l-au prezentat multi din apropiatii sai: o persoana timida, cu suflet mare, un adult care nu si-a trait niciodata copilaria, un copil mare si singur, vizibil afectat de rautatea lumii.
Acestea sunt trasaturile pe care le-am vazut si simtit la el. Restul e doar barfa si rautate gratuita, din punctul meu de vedere.

0 comments:

Trimiteți un comentariu