marți, 29 iunie 2010

Everybody is someone

Îmi făceam ordine prin lucruri, căutând să arunc ceea ce tind să păstrez inutil, când am descoperit acest text. Nu ştiu cine e autorul, dar l-am primit de la Angela, acum câţiva ani şi e de păstrat.

"Marţi după luni, înaintea lui miercuri, joi şi vineri... şi din nou, marţi după luni, ... în aceeaşi cadenţă, monoton. La mijloc, tu, truditorul, pe acelaşi drum, la aceleaşi ore, spre aceeaşi muncă.
Nu eşti poetul bântuit de muze, nici sculptorul cu lut sub unghii, iar pianistul, fredonând o arie, nici atât. Eşti unul dintre cei pentru care munca nu se încheie cu o operă. Ci cu un bilanţ, cu un stoc, cu un raport sau cu o promovare. N-ai să ai niciodată şansa să devii celebru, n-o să-ţi poarte numele nicio stradă şi nici nu se vor înghesui urmaşii să-ţi reproducă semnătura de pe facturi.
Cei mai mulţi, îngrozitor de mulţi, suntem ca tine: un om obişnuit, făcând o muncă anonimă, ducând o viaţă oarecare.
Deschizi-închizi, te salută-răspunzi, dai-primeşti, te ridici şi pleci. Şi tot aşa, până când înţelegi că se poate şi altfel. Că poţi fi un artist fără operă sau un creativ fără portofoliu.
Chiar de mâine.
Surprinde-i!
Ascultă-i cu răbdare şi zâmbeşte. Inspiră adânc înainte să răspunzi. Pune-te în locul lor. Dacă au dreptate? Empatizează.
Fă gesturi pe care nu le-ai mai făcut demult: sună un prieten. Întreabă-l cum o mai duce.
Deschide o carte, învaţă un cuvânt nou şi foloseşte-l în prima conversaţie a zilei.
Schimbă-ţi tabietul: bea astăzi cafeaua fără zahăr.
N-o să fii avansat şi nici cerut în căsătorie , dar te vei simţi şi vei fi altfel. Sau altcineva. Creativ pentru tine însuţi, artist în monotonie şi stilist în proceduri.
Dacă n-ai şansa să laşi o operă în urma ta, fă din drumul tău prin meserie, din felul în care profesezi şi trăieşti, o colecţie de fapte inspirate.
Fii original şi proaspăt.
"Plăcerea se găseşte în varietate", spune Mario Vargas Llosa.
Decupează pagina cu editorialul meu, fă din ea un avion şi lansează-l spre cel mai plictisit om din preajmă.
Surprinde-l!"

Pentru cei care aveau nevoie, consideraţi această postare, avionul din hârtie de mai sus. Iar pentru cei mai receptivi la muzică, piesa de mai jos exprimă fidel ideea textului.

3 comments:

Ana spunea...

Wow, ce frumos! E de re... re... şi iar recitit

http://www.youtube.com/watch?v=PohwS4iEJ14

Monica spunea...

De asta am si postat textul. Sa il am aproape oricand am nevoie la munca :)

Monica spunea...

P.S.: Melodia o stiam, ai avut-o la status la un moment dat. Frumoasa voce!

Trimiteți un comentariu