marți, 25 octombrie 2011

Incarcat de munca la birou? Exista solutii!

Asa zice un articol primit pe e-mail. Il redau in continuare.
 
“Cu siguranta si dumneavoastra ati observat sau ati simtit pe propria piele, in ultima vreme, tendinta generala din firmele in care lucram: cat mai multe de facut pentru cat mai putini oameni care se pricep la acele lucruri. Altfel spus: te pricepi, mai ia inca una sau doua indatoriri (bonus) din partea companiei! Nu conteaza ca timpul de lucru ramane acelasi si ca, de obicei, rezultatele nu mai sunt atat de bune atunci cand teancul de acte se aduna gramada pe birou. Important este ca "managerul" sa se simta bine stiind ca a delegat acea activitate unui om competent. Sau (deja) ex competent.

Zilele trecute am avut ocazia sa discut cu unul dintre "head hunterii" cunoscuti de la noi din tara, fin analist al fortei de munca si a performantelor angajatilor, pe care l-am intrebat de ce se intampla astfel de situatii si, mai ales, ce e de facut. Iata care au fost sfaturile sale, interesante si cu siguranta utile pentru fiecare dintre noi:
  
Daca sunteti angajatul care primeste astfel de sarcini extra: "nu refuzati din start, da prost in fata sefului. Spuneti doar ca "spre binele firmei o facem, cum sa nu". Nici nu cereti bani in plus din start, intrebati doar daca "se plateste in plus fata de celelalte activitati". Apoi, apucati-va de treaba cu spor 1-2 zile, dupa care incepeti sa dati mailuri in care intrebati daca "sarcina x este mai importanta decat sarcina y, pentru ca astazi ar trebui terminata prima etc samd". Tineti-o asa cam o saptamana apoi abordati-l pe "sefu" si intrebati-l cum i se pare ca merg lucrurile si daca nu  mai e nevoie de ceva "ajustari". Teoretic ar trebui deja sa fie stresat suficient cat sa va propuna sa va mai dea un om sa va ajute. Daca nu, recurgeti la cazul extrem: luati-va concediu o saptamana si intrebati cine va inlocuieste in aceasta perioada. La intoarcere, cu siguranta veti gasi un haos general din care va rezulta o "reorganizare" a sarcinilor"”.

Cum?! E a doua oara cand citesc textul si tot mai rad. Nenea asta e “head hunter” si fin analist al fortei de munca ?! :))))) Intr-adevat, trebuie sa fii foarte subtire (fin) sa emiti asemenea ineptii ambalate pretentios sub forma de solutii magice. Deci, dragi angajati din tara asta, luati aminte la vanatoru’ asta de capete ca va spune el ce trebuie sa faceti. Pe voi nu v-a dus capatana, asa ca fiti atenti la cineva care se pricepe. Mai intai o lalaiti o saptamana, in incercarea de a va stresa seful, timp in care el sigur va va plange de mila ca aveti mult de treaba si nu va descurcati. Mai mult, se va oferi singur sa va dea un ajutor, in persoana unui coleg. In niciun caz nu va tipa la voi de dimineata pana seara, etichetandu-va cu fel de fel de apelative, amenintand ca, daca nu terminati la timp va concediaza. Varianta asta nu intra in calcul. Dar, in cazul in care, totusi, nu se simte sa va dea un ajutor, veniti voi cu geniala idee de a va lua un concediu. :))))))))))) Da, da, nu radeti ca mine. Luati in serios specialistul. Se pare, totusi ca nea’ priceputu’ asta nu a aflat ca, pentru a-ti lua concediu nu e suficienta dorinta angajatului, ci si acordul angajatorului pentru perioada respectiva. Ei, las’ asa, ca la prima citire merge. Vorba lui Badea: toate-s la prima mana in tara asta, iar prostimea inghite nemestecat ce i se serveste.
Iata, deci, care au fost sfaturile interesante si cu siguranta utile, pentru fiecare dintre noi. Si voua v-au folosit?
0 comments:

Trimiteți un comentariu