luni, 16 ianuarie 2012

Omul si cel mai bun prieten


Din ciclul “cad fise”, m-am prins si eu in sfarsit. Nu e o explicatie universal valabila, dar e una foarte pertinenta, asa ca merita mentionata.
M-am tot intrebat de ce unii oameni care vor un animalut in casa, aleg dintre urmatoarele “lighioane”: hamsteri, porcusori de guineea, chinchilla, iepuri, soparle, pesti, pasari. Acum mi-am dat si un raspuns, punand cap la cap niste trasaturi comune ale detinatorilor. Principala trasatura pe care o au in comun e lipsa de profunzime in abordarea relatiilor cu semenii. Toti sunt firi foarte sociabile, care se implica in multe activitati in acelasi timp. Sociabilitatea lor se traduce in prieteni nenumarati, care, de fapt, sunt oameni pe care n-au timp, disponibilitate sau capacitate de a-i cunoaste amanuntit. Desi, cel mai probabil e ca, nici nu au ce sa cunoasca pentru ca, dupa principiul “cine se aseamana, se aduna” sub ambalajul viu colorat, continutul e dezamagitor.
Acesti oameni aleg astfel de animalute pentru decor, divertisment, din capriciu, pentru ca e misto. Sunt oameni independenti, care nu se ataseaza in profunzime. Trec usor peste relatii de anii de zile, din acelasi motiv. Traiesc momentul si nu prea cunosc tristetea si nici singuratatea. N-au curiozitati, intrebari, dileme profunde si nu au auzit de introspectie. Nu creeaza legaturi, conexiuni, relatii si nici nu le cauta. Le iau daca li se ofera si nu pun intrebari cand nu mai exista. They’re on to the next one.
Este, deci, o consecinta fireasca sa detina un animalut cu care nu pot stabili o legatura, catre care nu exista nicio cale de comunicare si care, ignora complet existenta/rolul omului in preajma lui.

2 comments:

Alexandru Petras spunea...

Eu nu suport pasarile in custi. Cum poti sa iubesti animalele si sa ti in cusca o pasare. Cu ce a gresit pasarea respectiva. Si cainele il ti in lesa dar ii dai drumul pe camp, in parc sau padure. in casa e iar liber. Dar un papagal? Ce oaza de libertate are el?

Monica spunea...

Asa e, si mie mi se pare o dovada de cruzime sa detii o pasare inchisa in colivie. Culmea e ca, unii mai au si pisica... Chiar cunosc 2 cazuri de papagali gasiti jumuliti de pisica, pentru ca, cineva a avut ideea geniala sa lase pasarea libera in casa... Mai bine o lasa libera in mediul ei, ca poate mai traia si acum.

Trimiteți un comentariu