vineri, 27 ianuarie 2012

Sa ne mintim frumos


Ultimul episod din House MD e incarcat de reflectii istete. Unul dn cazurile lui era un tip care sustinea ca e asexual. Sotia lui, de asemenea. Ambii spuneau ca sunt foarte fericiti si multumiti de viata lor. In timp ce Wilson parea sa dea crezare articolelor pe tema asexualitatii, House se incapatana sa demonstreze ca nu exista asa ceva.
In final, s-a dovedit ca tipul avea o tumora care ii cauza scaderea libidoului, iar la aflarea vestii, sotia, a recunoscut ca, de fapt, in tot acest timp si-a reprimat dorinta, de dragul lui. Iar acum era foarte incantata de ideea unei vieti normale. Concluzia sta in urmatorul schimb de replici dintre Wilson si House:

W: I think they were happy, even if that was based on lies.
H: Most happiness is.

De la replica lui House incepe partea interesanta. Inainte sa vad episodul asta, chiar incepusem sa scotocesc netul pe marginea subiectului, dar, bineinteles ca n-am gasit prea multe. Cine naiba sa mai aiba astfel de preocupari? Cu siguranta, foarte putini.
Ideea de “happiness based on lies”, evident, nu se refera la minciunile obisnuite cu care mai toti ne mintim partenerul. Si aici intervine partea interesanta pentru mine, pentru ca e vorba de minciunile pe care ni le spunem singuri, pentru a fi fericiti. Ideea a fost putin extinsa de House, descoperind un adevar pe care, si mai putini sunt in stare sa-l recunoasca. Yes, most happiness is based on the lies we tell ourselves. Aici intervine problema mea. Ce se intampla atunci cand nu poti sa te minti? Cand vezi lucrurile asa cum sunt, cand nu le impachetezi in fundite roz bombon, de dragul prezentarii lor drept ceea ce nu sunt, cand nu exagerezi trairi, experiente, sentimente, pentru ca stii ca, senzatia de fals iti va lasa un gust amar, cand ti se pare penibil sa-ti furi singur caciula. Ce se intampla atunci cand nu exagerezi fericirea, in incercarea disperata de a o simti? 

Happiness in intelligent people is the rarest thing I know - Ernest Hemingway.

0 comments:

Trimiteți un comentariu