joi, 22 martie 2012

Optiunile tinerilor pe piata muncii

In ultima perioada, firmele care angajeaza tineri absolventi, n-o mai fac din motivele de alta data, pentru ca nu se mai pune pret pe formarea viitorului angajat, pe adaptarea lui la modul de lucru al firmei, pe fidelizarea lui. Acum, principalul motiv pentru care firmele angajeaza tineri e unul financiar. De la chioscul din colt, pana la multinantionale, mentalitatea e aceeasi. Toata lumea stie ca un tanar care n-a venit in contact cu mediul muncii e dornic sa-si dovedeasca abilitatile, competentele, calitatile, iar pentru asta, va face compromisuri in ceea ce priveste partea salariala. Sigur ca eforturile lui nu vor fi rasplatite niciodata in aceeasi masura si, cand se va satura de sacrificii si va avea convingerea ca a dovedit ce poate, va fi cat se poate de dezamagit de rasplata loialitatii lui si va incepe sa ofere mai putin. Interesul pentru munca lui va fi direct proportional cu interesul pe care l-a primit din partea angajatorului, lucru perfect normal, de altfel, in acest context.

Intrebata daca motivul firmelor de a angaja absolventi, s-a transformat intr-unul financiar, Cristina Savuica – director Lugera & Makler raspunde ca problema tinerilor este atitudinea. In acceptiunea ei, daca ai o atitudine ok, iti gasesti usor un job. Atitudinea aceasta fiind tradusa in dorinta de a munci, eforturile depuse pentru gasirea unui job si disponibilitatea de a lucra altceva decat pentru ce te-ai pregatit in facultate. De asemenea, mai subliniaza ca exista o mare discrepanta intre pretentiile salariale ridicate ale tinerilor, ce pot face ei efectiv si nevoile companiilor. Se pare ca, majoritatea au asteptari prea mari, in raport cu productivitatea redusa a unui angajat entry-level. Eu ma gandesc ca atitudinea asta, pe care doamna in cauza o gaseste gresita, are un fundament bine inradacinat in realitatea in care traim. Cand vezi cum e rasplatita munca parintilor tai, a rudelor, cunostintelor, cand contactul cu piata muncii e de fapt un impact dur, inca inainte de a incepe efectiv, disponibilitatea ta de a face sacrificii se reduce considerabil. Incerci sa obtii cat poti de mult pentru tine, stiind foarte bine ca si firma isi va vedea tot interesul propriu. Nu stiu in ce masura e condamnabila o astfel de gandire, intr-un astfel de registru.

Totusi, raspunsul doamnei specialist la intrebarea adresata e pe cat de diplomat, pe atat de inexistent. Nu ca am fi avut nevoie sa ne spuna specialistul ceea ce putem constata cu usurinta si singuri, dar normal e, atunci cand ti se adreseaza o intrebare, sa si raspunzi. De preferat la ea. 

0 comments:

Trimiteți un comentariu