luni, 5 martie 2012

wall-street.ro ne dă sfaturi

Sunt gratuite, așa că le împărtășesc și cu voi, cei care încă n-ați aflat ce trebuie să faceți pentru a trece cu bine un interviu telefonic. Iată, deci, cei 8 pași imperios necesari: 

1.  Nu te uita în oglindă 

“Cand te uiți în oglindă, devii prea focusat asupra imaginii tale și nu asupra interviului. Făcând acest lucru, automat vei zâmbi mai mult, ceea ce nu este deloc natural”. 
 
S-a gândit cineva să se privească în oglindă în timpul interviului?! Dacă da, de ce?!

Și eu zâmbesc când mă privesc în oglindă, mai ales când mă gândesc că sunt așa de irezistibilă, încât și eu m-aș angaja pe loc. Oricum, n-am înțeles care e problema zâmbetului, din moment ce unii chiar recomandă să zâmbim atunci când vorbim la telefon, pentru că transmitem o stare calmă și pozitivă interlocutorului. Sau poate nu”.

2. Privește o fotografie a angajatorului 

Come again? Say what? WTF?! 

“Este recomandabil să ai în față, pe toată durata interviului telefonic, o fotografie a intervievatorului. Te va ajuta să stabilești o conexiune cu persoana respectivă și te va calma. Dacă totuși nu găsești o fotografie a acestuia, afișează chipul unei alte persoane (de exemplu o persoană care reprezintă o autoritate)”. 

LOOOOOOOOL!!!

Dacă obișnuiați să mâncați bătaie în copilărie, dacă aveți un părinte ce v-a marcat viața prin autoritatea impusă, acum e timpul să-i scoateți fotografia de la naftalină. Vă va calma…  

3. Nu vorbi prea mult 

“Cu cât vorbești mai puțin și cu cât asculți mai mult, cu atât este mai bine. 
Un sfat în acest sens este să lași să treacă trei secunde înainte de a răspunde la întrebări. Aceste momente îți vor da ocazia să te gândesti”. 

Nu cred totuși că interviul - telefonic sau nu - se bazează pe ascultat. E bine să păstrăm proporțiile și să nu cădem în nicio extremă, dar până la urmă interviul e ocazia angajatorului de a lua o decizie în ceea ce te privește. Ascultându-l, nu prea îi oferi argumente pe care să-și bazeze decizia.  

4. Exersează-ți vocea înainte de interviu 

“Poti să porți, de exemplu, o discuție cu un prieten înainte de interviu pentru a-ți încălzi vocea sau chiar poți cânta puțin înainte de a răspunde la telefonul pentru interviu”.  

Deci, te uiți la telefon, observi că te sună tanti/nenea de la R.U. și începi: Și-mi vine câteodată s-arunc cu grijile, problemele, cu mâinile sus în aer, sus în aer. Nanana nana na, na nanana…

5. Îmbracă-te cu haine de birou 

“Chiar dacă este vorba despre un interviu prin telefon, hainele office îți vor da încredere în tine. 
Te vei simți mai încrezător în răspunsurile tale”. 

Nu știu voi, dar eu aș simți și mai puternic falsitatea momentului. Când cineva îți adresează câteva întrebări pe baza cărora se va stabili viitorul tău, cred că ultima ta grijă e vestimentația.  Aș fi prea absorbită de interviu, ca să mă mai pot gândi dacă am hrănit pisica dimineață. 

6. Pregătește-te pentru interviu cu 3 zile înainte 

“În prima zi, citește pe internet informații despre compania la care vrei să te angajezi. În a doua zi trebuie să structurezi această informație așa încât să te poată ajuta la întrebările interviului, iar în a treia zi exersează simulând un interviu”. 

Din experiența mea, majoritatea interviurilor se fac pe loc, iar dacă ți se acordă un timp, acesta nu e în niciun caz 3 zile. Deci, ca să fii pregătit, aplică îndemnul de mai sus pentru orice firmă la care dorești să te angajezi. Cum ai trimis CV-ul, sau chiar dinainte, documentează-te cât țin nunțile în povești. Astfel, te vei putea lăuda că, deși nimeni nu te-a sunat, tu ți-ai însușit deja o mulțime de informații complet inutile. 

7. Programează-ți interviul în momentul zilei cel mai potrivit 
 
“Nu îți aranja un interviu prin telefon la ore la care în mod normal dormi, mănânci sau alergi, de exemplu. Alege un moment în care crezi că vei putea face cea mai bună impresie”. 

Avea cineva nevoie de acest sfat? Nu e de la sine înțeles, oare? 

8. Convinge-l pe angajator că are nevoie de tine 

 “Focuseaza-ți răspunsurile din timpul interviului pe următoarele două obiective: poți face bani pentru companie și poți economisi bani pentru companie”. 

Da, totul se reduce la bani. Dar ce facem cu funcțiile care nu produc bani în mod direct? 

În plus, așa cum spuneam, interviurile telefonice nu prea sunt prestabilite, pentru că dacă îți dorești jobul respectiv, vei găsi 5 minute din timpul tău și te vei retrage undeva unde poți vorbi, ca să nu ratezi șansa. În niciun caz nu vei cere 3 zile de studiu pe caz. Iar în aceste condiții, restul sfaturilor nu prea își au rostul. 

0 comments:

Trimiteți un comentariu